Page images
PDF
EPUB

CCLXXIV. An Address, and Solemn Questions

to the Bishop-elect.

The Archbishop.-1. Brother, forasmuch as the Holy Scripture and the ancient Canons command, that we should not be hasty in laying on Hands, and admitting any Person to Government in the Church of Christ, which he hath purchased with no less price than the effusion of his own blood; before I admit you to this Administration, I will examine you in certain Articles, to the end that the Congregation present may have a trial, and bear witness, how you be minded to behave yourself in the Church of God.

1. Lay hands suddenly on no man, neither be partaker of other men's sins : keep thyself pure. 1 Tim. v. 22. Take heed therefore unto yourselves, and to all the flock, over the which the Holy Ghost hath made you overseers, to feed the Church of God, which he hath purchased with his own blood. Acts xx. 28. A Bishop must be blameless. Moreover he must have a good report among them which are without; lest he fall into reproach and the snare

of the devil. 1 Tim. iii. 2. 7. 2. Are you persuaded that you be truly called to this Ministration, according to the will of our Lord Jesus Christ, and the Order of this Realm ? Ans. I am so persuaded.

See Sections 1, 2. in CCLV. The Archbishop.-3. Are you persuaded that the holy Scriptures contain suffieieatly all doctrine required of necessity to eternal salvation, through faith in Jesus Christ? And are you determined out of the same holy Scriptures to instruct the people committed to your charge; and to teach or maintain nothing, as required of necessity to eternal salvation, but that which you shall be persuaded may be concluded and proved by the same? Ans. I am so persuaded, and determined by God's grace.

3. The Holy Scriptures which are able to make thee wise unto salvation through faith which is in Christ Jesus. 2 Tim. iji. 15. A Bishop must be blameless, as the steward of God. Holding fast the faithful word as he hath been taught, that he may be able by sound doctrine both to exhort and to convince the gainsayers. Titus i. 7. 9. Speak thou the things which become sound doctrine. Titus ii. 1.

See also, Sections 3, 4. in CCLV.

The Archbishop.-4. Will you then faithfully exercise yourself in the same holy Scriptures, and call upon God by prayer, for the true understanding of the same; 80 as ye may be able by them to teach and exhort with wholesome Doctrine, and to withstand and convince the gain-sayers ? Ans. I will so do, by the help of God.

4. Search the Scriptures. John v. 39. Open thou mine eyes, that I may see the wondrous things of thy law. Psal. cxix. 18. Son of Man, I have made thee a watchman unto the house of Israel; therefore hear the word at my mouth, and give them warning from me. Ezek. iii. 17. Refuse profane and old wives' fables, and exercise thyself rather unto godliness. 1 Tim. iv. 7. In doctrine shewing uncorruptness, gravity, sincerity, sound speech, that cannot be condemned ; that he that is of the contrary part may be ashamed. T'itus ii. 7, 8. Reprove, rebuke, exhort with all longsuffering and doctrine. 2 Tim. iv. 2.

The Archbishop.-5. Are you ready, with all faithful diligence to banish and drive away all erroneous and strange doctrine contrary to God's Word; and both privately and openly to call upon and encourage others to the same?

Ans. I am ready, the Lord being my helper.

The Arch

you may shew your sell in all

5. See Section 5. in CCLXII.

6. The grace of God that bringeth salvation hath 6. Will you appeared to all men, teaching us that, denying un. deny all un- godliness and worldly lusts, we should live soberly, and worldly righteously, and godly, in this present world. Titus lusts, and live soberly,

ii. 11, 12 If a man desire the office of a Bishop, righteously, he desireth a good work. A Bishop then must be and godly, in this present

blameless, the husband of one wife, vigilant, sober, world ; that of good behaviour, given to hospitality, apt to teach;

not given to wine, no striker, not greedy of filthy things an

lucre; but patient, not a brawler, not covetous; one example of that ruleth well his own house, having his children unto others, in subjection with all gravity ; (for if a man know

not how to rule his own house, how shall he take adversary

care of the Church of God ?) not a novice, lest being ashamed, having no

lifted up with pride he fall into the condemnation of thing to say the devil. Moreover he must have a good report of Ans. I win them which are without, lest he fall into reproach

and the snare of the devil. I Tim. ïï. 1 to 7. Be Lord being my helper. thou an example of the believers, in word, in con

versation, in charity, in spirit, in faith, in purity. 1 Tim. iv. 12. In all things shewing thyself a pat. tern of good works: in' doctrine shewing uncorruptness, gravity, sincerity, sound speech, that cannot

that the

may be

so do, the

shall lie in

men; and such as be

correct and

sucb autho

be condemned ; that he that is of the contrary part may be ashamed, having no evil thing to say of you. Titus ii. 7, 8. Give none occasion to the adversary to speak reproachfully. 1 T'im. v. 14. Having a good conscience ; that they may be ashamed that falsely accuse your good conversation in Christ.

1 Pet. iii. 16, See also, Titus i. 6. 8. The Arch- 7. Follow righteousness, faith, charity, peace, with bishop.-7. Will you

them that call on the Lord out of a pure heart. But maintain and foolish and unlearned questions avoid, knowing that s much as they do gender strifes. And the servant of the

Lord must not strive ; but be gentle unto all men, apt to you, quietness, love,

teach, patient, in meekness instructing those that and peace, among all

oppose themselves. Shun profane and vain bab

blings : for they will increase unto more ungodliunquiet, dis- ness. 2 Tim. ii. 22 to 25. 16.

Be instant in seaobedient, and

son, out of season ; reprove, rebuke, exhort with all criminous, within your longsuffering and doctrine. 2 Tim. iv. 2. Them that Diocese,

sin rebuke before all, that others may fear. 1 T'im. punish, ac- v. 20. Knowing this, that the law is not made for cording to

a righteous man, but for the lawless and disobedirity as you ent, for the ungodly and for sinners, for unholy and have by God's Word, profane, for murderers of fathers and murderers of and as to you mothers, for manslayers, for whoremongers, for them mitted by that defile themselves with mankind, for men-stealnance of this ers, for liars, for perjured persons, and if there be

Ang. 'I will any other thing that is contrary to sound doctrine ; 60 do, by the according to the glorious Gospel of the blessed God. help of God. 1 Tim. i. 9, 10, 11. Rebuke them sharply, that

they may be sound in the faith. Titus i. 13. I write these things being absent, lest being present I should use sharpness, according to the power which the Lord hath given me to edification, and not to destruction. 2 Cor. xiii. 10. Against an elder receive not an accusation, but before two or three witnesses. 1 Tim. v. 19.

The Spirit of the Lord spake by me, and his word was in my tongue. The God of Israel said, the Rock of Israel spake to me, he that ruleth over men must be just, ruling in the fear of God. And he shall be as the light of the morning when the sun riseth, even a morning without clouds; as the tender grass springing out of the earth by clear

shall be com

the Ordi

The Arch

Will you

ciful for

shining after rain. 2 Sam. xxiii. 2, 3, 4. See also,

Section 7. in CCLXII. The Arch- 8. For this cause left I thee in Crete, that thou bishop.-8. Will you be

shouldest set in order the things that are wantfaithful in

ing, and ordain elders in every city, as I had apordaining, sending, or pointed thee. Titus i. 5. The things that thou hast laying hands heard of me among many witnesses, the same com

Ans. I will mit thou to faithful men, who shall be able to teach help of God. others also. 2 Tim. ii. 2. Lay hands suddenly on

no man, neither be partaker of other men's sins : keep thyself pure. 1 T'im. v. 22. And when they [Paul and Barnabas] had ordained them elders in every church, and had prayed with fasting, they commended them to the Lord, on whom they believed. Acts xiv. 23.

9. The servant of the Lord must be gentle unto bishop.-9.

all men. 2 Tim. ii. 24. Yourselves, brethren, know shew your

our entrance in unto you, that we were gentle among self gentle, and be mer- you, even as a nurse cherisheth her children. 1 Thess. Christ's sake,

ii. 1. 7. Hold fast the form of sound words, which to poor and thou hast heard of me, in faith and love which is in needy people, Christ Jesus. 2 Tim. i. 13. Follow charity. 2 Tim. strangers ii. 22. Be ye therefore merciful, as your Father also help!

is merciful. Luke vi. 36. Blessed are the merciful : Ans. I will for they shall obtain mercy. Malt. v. 7. Whosoever myself, by shall give to drink unto one of these little ones a God's help

cup of cold water only in the name of a disciple, verily I say unto you, he shall in no wise lose his reward. Matt. x. 42. Whosoever shall give you a cup of water to drink in my name, because ye belong to Christ, verily I say unto you, he shall not lose his reward. Mark ix. 41. Be not forgetful to entertain strangers. Heb. xiii. 2. Whoso hath this world's good, and seeth his brother have need, and shutteth up his bowels of compassion from him, how dwelleth the love of God in him ? 1 John iii. 17. He shall deliver the needy when he crieth, the poor also, and him that hath no helper. He shall spare the poor and needy, and shall save the souls of the needy. Psal. lxxii. 12, 13. The Lord your God is God of gods, and Lord of lords, a great God, and a mighty, which regardeth not per

destitute of

80

sons, nor taketh reward : he doth execute the judgment of the fatherless and widow, and loveth the stranger, in giving him food and raiment. Love ye

therefore the stranger. Deut. x. 17, 18, 19. The Archbishop.-10. Almighty God, our heavenly Father, who hath given you a good will to do all these things ; Grant also unto you strength and power to perform the same; that, he accomplishing in you the good work which he hath begun, you may be found perfect and irreprehensible at the latter day; through Jesus Christ our Lord. Amen.

10. See Section 9, in CCLXII.

CCLXXV. A Prayer that the Bishop-elect may

have grace to make known the glad tidings of Salvation ; and duly lo administer the discipline

of the Church. The Archbishop.-Lord, hear our prayers.— Ans. And let our cry come unto thee.

Let us pray.-1, 2. Almighty God, and most merciful Father, who of thine infinite goodness, hast given thine only and dearly beloved Son Jesus Christ, to be our Redeemer, and the Author of everlasting life; who, after that he had made perfect our Redemption by his death, and was ascended into heaven; poured down his gifts abundantly upon men, making some, Apostles, some, Prophets, some, Evangelists some, Pastors and Doctors, to the edifying and making perfect his Church;

1, 2. See Sections 1, 2, in CCLXV. 3. Grant, 3. Every good gift and every perfect gift cometh we beseech thee, to

down from the Father of lights. James i. 17. He this thy ser- giveth more grace. James iv. 6. A bishop must be grace, that apt to teach. 1 Tim. iii. 2.

As much as in me he may be

is, I am ready to preach the Gospel to you that are evermore ready to at Rome also. For I long to see you, that I may thy Gospel, impart unto you some spiritual gift, to the end ye the glad may be established ; now I would not have you tidings of reconciliation ignorant, brethren, that oftentimes I purposed to with thee;

come unto you, (but was let hitherto,) that I might and use the authority have some fruit among you also, even as among given him,

other Gentiles. Rom. i. 15. 11. 13. We are come truction, but as far as to you also in preaching the Gospel of to salvation ;

Christ. 2 Cor. x. 14. How beautiful are the feet but to help; of them that preach the Gospel of peace, and bring

glad tidings of good things ! Rom. x. 15. All things are of God, who hath reconciled us to himself by Jesus Christ, and bath given to us the ministry of reconciliation; to wit, that God was in Christ, reconciling the world unto himself, not imputing their trespasses unto them ; and hath committed unto us the

not to des

not to hurt,

« PreviousContinue »